Latest Blog News: Διαβάζετε πάντα και τα ΣΧΟΛΙΑ των αναρτήσεων!

Πώς να γράψεις μια καλή ανάρτηση (How to write good posts)


Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF

Καλησπέρα σε όλους μας τους αναγνώστες εδώ στο bloggertips.gr.


Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα θέμα που πιστεύω πως απασχολεί τους περισσότερους (αν όχι όλους τους) blogger και αυτό είναι η συγγραφή καλών άρθρων στα blog μας.

Θα περιγράψω δηλαδή τρόπους με τους οποίους μπορείτε να προσθέσετε ποιότητα και ελκυστικότητα στα post σας, καθαρά υποκειμενικές απόψεις, που τίθονται στη διάθεσή σας για κριτική, αποδοχή ή απόρριψη, και γενικά για χαλαρή κουβεντούλα με εσάς μέσα από τα σχόλια.

Σύντομοι και ελκυστικοί τίτλοι

Το πρώτο με το οποίο θέλω να ξεκινήσω είναι οι επικεφαλίδες των αναρτήσεών σας. Η επικεφαλίδα της ανάρτησης (ή αλλιώς ο τίτλος της) είναι πολύ σημαντική για το αν θα προχωρήσει ο αναγνώστης στην ανάγνωση της ανάρτησης ή όχι. Η επικεφαλίδα πρέπει να αποτελεί ένα μικρό, έξυπνο κειμενάκι λίγων λέξεων, ελκυστικό, το οποίο θα "τραβήξει" το ενδιαφέρον του αναγνώστη ώστε να κάνει το πολυπόθητο "κλικ"!

Εικόνες

Πόσο εύκολο είναι για κάποιον να διαβάσει ένα κείμενο στο οποίο απουσιάζουν οι εικόνες σε σύγκριση με ένα κείμενο που περιέχει εικόνες; Οι εικόνες προσδίδουν στο κείμενο μια ζωντάνια η οποία το κάνει ευχάριστο στο μάτι του αναγνώστη και τον ενθαρρύνει να συνεχίσει την ανάγνωση. Ανάλογα με το μήκος της ανάρτησης χρησιμοποιείτε και τον κατάλληλο αριθμό εικόνων. Κινηθείτε κάπου στη μέση, μην αφήσετε τα άρθρα σας εντελώς "γυμνά" από φωτογραφίες, αλλά να μην προβείτε και σε υπερβολές!

Παράγραφοι

Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας που κάνει κάθε ανάρτηση πιο ευανάγνωστη είναι η χρήση παραγράφων. Από μικροί έχουμε μάθει στο σχολείο πως "η παράγραφος είναι το αυτοτελές κείμενο που διαθέτει ενότητα νοηματικά και συνδέεται στενά με το συνολικό κείμενο". Η εικόνα ενός κατεβατού κειμένου αποθαρρύνει το μέσο χρήστη ο οποίος, αν κρίνω και από τον εαυτό μου, δε θα κάτσει να παιδευτεί, απλά θα πατήσει το κουμπάκι "Χ".

Φυσιολογικό μέγεθος γραμματοσειράς

Ναι, υπάρχει το ζουμ. Αλλά υπάρχουν άτομα που είτε δεν ξέρουν πως να το αλλάξουν είτε δε θα ασχοληθούν καν με το να το αλλάξουν και θα περάσουν στην επόμενη σελίδα. Τα κείμενά σας πρέπει να είναι "προσφέρονται" για διάβασμα, με την έννοια του ότι πρέπει να μην αποτελούνται από πολύ μικρή γραμματοσειρά, αλλά ούτε και από τεράστια γράμματα. Πρέπει για ακόμη μια φορά να βρείτε κάτι ενδιάμεσο, μια ενδιάμεσου μεγέθους γραμματοσειρά, καθαρή και ευανάγνωστη.

Χαιρετισμός - Φιλικό ύφος

Φροντίστε να μην είστε "ψυχροί" προς τους αναγνώστες σας. Καλό είναι να ξεκινάτε κάθε νέα σας ανάρτηση με κάποιο φιλικό χαιρετισμό, χειρονομία που θα κάνει τον αναγνώστη να νιώσει κάπως πιο "ζεστά" στη σελίδα σας και να περιηγηθεί μέσα σε αυτή με μεγαλύτερη άνεση.

Τεράστιες αναρτήσεις

Πρέπει να τις αποφύγετε! Δε χρειάζεται να γράφετε τεράστιες αναρτήσεις. Όχι επειδή θα κουραστείτε, αλλά επειδή απλά είναι πολύ πιθανό να μη διαβαστούν ποτέ (ολόκληρες, τουλάχιστον)! Μπείτε στη θέση του αναγνώστη και αναρωτηθείτε αν θα καθόσασταν να διαβάσετε μια ανάρτηση-βιβλίο σχετικά με κάποιο θέμα. Αν εν πάση περιπτώσει έχετε τη διάθεση να μοιραστείτε τεράστιους όγκους πληροφοριών με το κοινό σας, μοιραστείτε τις σιγά-σιγά, χωρίζοντας το θέμα σας σε μικρότερες, πιο σύντομες αναρτήσεις. Αυτό βοηθάει γιατί 1) οι αναγνώστες βλέπουν πως το blog σας ανανεώνεται συχνά και 2) τα μικρά post είναι, όπως αναφέραμε προηγούμενα, πιο ελκυστικά.

Μην ξεφύγετε από το θέμα

Έχει τύχει πολλές φορές (και τη στιγμή που γράφω αυτό το κείμενο ακόμη το παλεύω) να παρασυρθώ από αυτό που θέλω πραγματικά να γράψω και να καταλήγω στο να γράφω... άλλα ντ 'άλλων! Προσπαθήστε να παραμένετε συγκεντρωμένοι στο θέμα για το οποίο θέλετε να γράψετε και να μην επηρεάζεστε από άλλα θέματα που μπορεί να σας κινήσουν το ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της συγγραφής. Ανοίξτε έναν επεξεργαστή κειμένου σε πλήρη οθόνη και παραμείνετε σε αυτόν μέχρι να τελειώσετε το κείμενό σας. Σε αντίθετη περίπτωση, οι αναγνώστες θα μπερδευτούν αφού θα διαβάσουν για δέκα ή περισσότερα πράγματα σε μία ανάρτηση και θα έχουν χάσει τελικά το νόημα. Το κυριότερο: Δεν τους έχετε περάσει το μήνυμα που θέλετε, άρα ο σκοπός της ανάρτησης προφανώς και απέτυχε.

Σύνδεσμοι (links)

Last but not least όπως λένε και οι (φίλοι μας οι) Άγγλοι... Προσπαθήστε να κάνετε τα κείμενα που γράφετε να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους συνδέοντάς τα μεταξύ τους με συνδέσμους (links). Αυτό θα βοηθήσει τη σελίδα σας τόσο από άποψη επισκεψιμότητας, μιας που οι αναγνώστες θα μεταπηδούν από το ένα άρθρο στο άλλο, όσο και από άποψη SEO (προσαρμογή της σελίδας σας στις μηχανές αναζήτησης). Για ακόμη μια φορά πρέπει όμως να προσέξουμε να μην το παρακάνουμε (θυμηθείτε πως πίσω από τον υπολογιστή είναι κάποιος άλλος άνθρωπος και όχι ένα ρομπότ).

Οι παραπάνω είναι οι προτάσεις/συμβουλές μου για το πώς να γράφετε καλά, ποιοτικά άρθρα στα blog σας. Όπως τόνισα στην αρχή είναι καθαρά υποκειμενικές απόψεις και περιμένω τα σχόλιά σας πάνω στο θέμα.
Τι προσέχετε εσείς όταν γράφετε και τι συμβουλές θα δίνατε σε μένα και στους υπόλοιπους blogger για τη βελτίωση των άρθρων μας;

Copyrights: http://www.bloggertips.gr/

Post by Secra from Web Reviews

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

5 comments:

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ σε πολλά που είπες φίλε μου, αλλά ξέχασες να αναφέρεις ότι τα ορθογραφικά λάθη πρέπει να μην υπάρχουν καθόλου και να μην επαναλαμβάνονται συνέχεια οι ίδιες λέξεις.

Καληνύχτα σε όλους!

Secra είπε...

Σωστός!
Πολλά είναι αυτά που δε θεώρησα σημαντικά ή αμέλησα να τα συμπεριλάβω.
Σε ευχαριστώ, νά 'σαι καλά και περιμένω και απόψεις άλλων...

ΚΕΧΑΪΔΗС είπε...

ΦΙΛΕ ΘΑ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΧΡΗΣΗΜΟΠΟΙΗΣΩ ΤΟ "READ MORE" ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΟΥ ΠΟΤΑΜΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑ.... ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα είμαι φοιτητής δημοσιογραφίας και ενδιαφέρομαι να γράφω σε διάφορα blog ξέρετε που μπορώ να απευθυνθώ;

Rambling_Bumblebee είπε...

Πολύ σωστό το κείμενο σε όλα τα σημεία του και τις συμβουλές! Έχω να προσθέσω πως δεν μπορώ τα κείμενα που δεν υπάρχουν κεφαλαία γράμματα καθόλου και που δε βάζουν σημεία στίξης. Γράφουν όλο το κείμενο με μικρά γράμματα και βάζουν ανά πέντε έξι λέξεις αποσιωπητικά. Πφφφ.. πολύ κουραστικό.

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλώ το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
© Copyright 2009-14 bloggertips.gr | All rights reserved. | Επικοινωνία | LK Magazine v2 from Lasantha | Πίσω στην ΚΟΡΥΦΗ | | Subscribe in a reader (Google,Yahoo κα)

* free blogger tips,tricks,gadgets,widgets,templates,themes,help,hacks,design,domains,xml,html,blogspot.gr *